2010 mart ayyının analizi

***Türkiye genelinde son 1 yılda gerçekleşen konut alımlarının %80’lik oranı peşin para ile satılırken geriye kalan %20’lik oran konut finansman ürünleri aracılığı ile el değiştirdi.

 Fakat maket ya da bir başka değişle projeden yapılan alımlarda ise bu durum tam tersine işlemekte.

Tüketiciler Projeden alacakları konutlarda finansman araçlarını kullanmayı tercih ediyor.

 Bahar aylarının etkisi ve hem dünya piyasalarındaki hem de Türkiye’deki iç piyasada yaşanan olumlu hareketlenmeler ile birlikte konut sektöründe de gözle görülür canlanma yaşanmaya başladı.

Bunun yanı sıra konut kredisi pazarının orta ve küçük ölçekli oyuncuları olan bankalar Mart ayı içerisinde değişken vadelerde faiz indirimine gittiler.
***Konut piyasasının nabzı hızlandı

şu sıralar konut piyasası son bir yılın belki de en hareketli dönemini yaşamakta, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren firmalar kriz nedeniyle ertelemiş oldukları projelerini bulundukları raflardan çıkarak tüketicilerin beğenisine sunmaya başladılar.

 Durum böyle olunca değerlendirmeye tabi tutmak üzere karşımıza iki çeşit konut yapısı çıkıyor. Merkezi bölgelerdeki A sınıfı konutlar ve şehir merkezinin biraz daha dışında kalan B sınıfı konutlar. Kriz süreci içerisinde fiyatlarında fazla dalgalanma gerçekleşmeyen konutlar A sınıfı konutlar olarak göze çarpmıştı, fakat B sınıfı olarak nitelendirilen gayrimenkullerde ise ciddi değer kayıpları gözlenmişti.

Krizin etkilerinin ortadan kalkmaya başladığı bu dönemde özellikle A sınıfı konutların fiyatlarında yukarı yönlü hareket çabuk başladı.

Zaten nisan ayının sonları itibari ile tüm konut fiyatlarının artışa geçeceğini Finzoom ekibi 2009 yılının son aylarından itibaren dile getirmiş ve konut alımı yapacak tüketicilere 2010 yılının ilk çeyreğini en uygun zaman dilimi olarak önermişti.

***Yıllık maliyet oranı endeksi
yıllık Maliyet Oranı konut kredisi ürünlerine karar verirken tüketicilerin mutlak suretle kullanması gereken bir endekstir. Kısa bir açıklama ile Masraflar Dâhil Faiz Oranı demektir.

 Faiz oranı dışında kalan ve bir defaya mahsus alınan bu masraflardan bazıları, başvuru ücreti, komisyon, istihbarat bedeli, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti ve sigortalardır. Mart ayı içerisinde konut kredisi pazarının orta ölçekli oyuncularından olan HSBC, INGBANK gibi bankalar gerekli gördükleri vadelerde faiz indirimi politikası izledi, fakat Merkez Bankasının son çeyrekte gerçekleştirmesi öngörülen faiz artırımı politikasını hesaba katarsak bu indirimlerin çok uzun vadeli olmayacağını söyleyebiliriz.

Yapılan indirimlerin etkisi ile Şubat ayında %14.02 olan Yıllık Maliyet Oranı (YMO) Mart ayında son aylara oranla ciddi bir azalma göstererek %13.77’ye gerilemiştir..

Hiç yorum yok:

Duyuru

  • Sitemizin Bankalar ve Kredi Kurumları ile bir ilgisi olmayıp, amacımız bankalar ve krediler konusunda siz değerli okuyucularımıza yardımcı olmaktır